Burgonya

2015-06-09

A burgonya (Solanum tuberosum), a köznyelvben krumpli, tájnyelvi nevén krumpedli, kolompér, kompér, kolompír ,korompér, krompér, grulya, földialma, svábtök vagy pityóka (Erdélyben). A burgonyafélék (Solanaceae) családba tartozó növény, amit keményítőben gazdag gumójáért termesztenek világszerte. Peru és Chile hegyvidékén őshonos az ott élők körülbelül 7000 éve fogyasztják. Európába a 16. században Pizarro révén került. Magyarországra 1650 körül jöhetett be bajor-osztrák közvetítéssel, de igazi elterjedése II. József magyar király adókedvezményeinek volt köszönhető. A krumpli bajor-osztrák nyelvterületről érkezett a magyar nyelvbe, míg a burgonya szó etimológiai eredete eddig tisztázatlan.

Hatóanyag

Tiamin (B1-vitamin) 0,08 mg 6%,  Riboflavin (B2-vitamin) 0,03 mg 2%,  Niacin (B3-vitamin) 1,1 mg 7%,  B6-vitamin 0,25 mg 19%,  C-vitamin 20 mg 33%, Kalcium 12 mg 1%,  Vas 1,8 mg 14%,  Magnézium 23 mg 6%,   Foszfor 57 mg 8%,  Kálium 421 mg 9%,  Nátrium 6 mg 0%.Citromsav,  Tejsav, Karotin, Allantoin,  Szolanin

Felhasználás

Kiváló házi gyógymód lehet a burgonya. A meghámozott krumpli főzőlevét meg lehet inni. Enyhe hashajtó hatásának köszönhetően orvosolni fogja kellemetlen problémákat, mint a székrekedést. Aranyérre is jó szolgálatot tehet egy burgonyaléből készült ülőfürdő. Két-három maroknyi burgonyaszárat keverj össze egy maroknyi rozmaringlevéllel, majd az egészet forrald fel két liter vízben. Szűrd le, és önts hozzá annyi hideg vizet, amennyitől elfogadható hőmérsékletű lesz a fürdő, majd ülj bele körülbelül negyed órára. A népi gyógymódok álmatlanságra is burgonyát javasolnak. Főzz – alaposan megtisztított – hámozatlan burgonyát este, majd szűrd le a levét, és lefekvés előtt fél órával idd meg. A langyos burgonyalé viszonylag hamar elálmosít majd. Esősorban reumás ízületi panaszok ellen használhatod a burgonyát. Három-négy maroknyi krumpliszárat főzz 15 percig két liter vízben. Ezután hagyd kicsit kihűlni, majd áztasd bele fájó testrészedet. A módszer kizárólag külsőleg alkalmazható, mert a burgonya szára mérgező. A különböző méregtelenítő kúrák részét is képezheti a burgonya. A nyers krumpli leve ugyanis kiváló vízhajtó hatással bír, mellyel kiegészítheted a diétát. Emellett természetesen akkor is hasznos lehet a növény vízhajtó hatása, ha magas vérnyomással küzdesz. Felsőlégúti problémákra is  ideális a növény leve. Mosd meg a burgonyát, majd apró darabokra szeleteld fel – anélkül, hogy meghámoznád. Ilyen formában  sok jótékony hatóanyag szabadul fel. Ezt követően kezdd el főzni a feldarabolt krumplit, majd mikor elkezd forrni, vedd le a tűzhelyről. Hajolj a fazék fölé, tégy egy törölközőt a fejedre, és inhalálj a gőzzel. Reflux esetén is hasznos a nyers krupmli. Lúgossága révén csökkenti a gyomorsavat és megnyugtatja a gyomrot. A nyers krumpli lé gyomorfekély, gyomorfájás ellen jó, naponta 1 dl fogyasztandó belőle két hétig. A nyers, lehetőleg rózsaszín krumpli leve a krónikus savtúltengés gyógyszere.A nyár közeledtével egyre gyakoribbak a különböző hámsérülések, melyek ellen szintén jó gyógymód lehet a burgonya. Mindez a benne lévő allantoin hatóanyagnak köszönhető, mely gyulladáscsökkentő hatással bír. A krumpli lereszelt, majd kipréselt, nyers levét használhatod borogatásként égési sérülésekre, rovarcsípésre, esetleg varrati hegekre. Fejfájás, migrén esetén nyers krumpli szeleteket tehetünk a halántékra: „kiszívja” a fájdalmat, leviszi a lázat is.