Kálmos

2015-05-24

Orvosi kálmos, bécsisás. Acorus calamus L. A kontyvirágfélék (Araceae) családjába tartozó, mocsarak­ban, állóvizek partjain, árkokban élő, évelő növény. Gyökértörzse a talajban víz­szintesen kúszik, gyakran 1 mi­linél is hosszabb, elágazó, 1—2 ujjnyi vastag, lapítottan hen­geres, húsos, kívül zöld vagy csontszínű, belül szürkésfehér, jellemző illatú, aromás ízű. A gyökértörzs felső oldalán levél- ripacsok valamint az elhalt le­velek rostmaradványai látha­tók ; alsó oldalából pedig sok vé­kony, hosszú járulékos gyökér ered. Szára négyoldalú, kb. fél méter hosszú, rajta egy levéllel és egyetlen torzsvirággal. A leve­lek kard alakúak, 50—100 cm hosszúak, ép szélűek, mindkét lapjukon erősen kiemelkedő borda húzódik végig.

Gyűjtés

gyökértörzs: május-szeptember
A kálmos gyökértörzsét kell gyűjteni. Az iszapból kiásott gyökértörzset gondosan meg kell tisztítani a levelektől, levélmaradványoktól, gyökerektől, korhadt részektől, valamint az iszaptól; egy részüket kérgük­től is meg kell hámozni. Hámozatlan és hámozott gyökértör­ zsekből álló áruként kerül forgalomba. A hámozatlan gyökér­ törzs beszáradási aránya 3,5: 1. 4,5 kg friss gyökértörzsből pedig 1 kg hámozott, szárított áru lesz. A kálmos levele a gyökértörzséhez hasonló illatú; gyűjtő­ helyének felkutatása ennek alapján könnyű, mert semmiféle más hasonló levelű vízinövény levele nem illatos.

Hatóanyag

A drog (Calami rhizoma) 1—3% illóolajat, nyálkát, cseranyagot, keményítőt, keserű glikozidát tartalmaz.

Hatóanyagai a 3-4% illóolaj-tartalom (cisz-izoazaron, izoeugenol-metiléter fő komponensekkel), keserűanyag (acaron), cseranyag és nyálka. Az újabb szakirodalomban a cisz-izoazaron karcinogén hatásáról írnak. A gyógyászatban e vegyülettől mentes kemotaxonokat részesítik előnyben.

Felhasználás

A kálmos- gyökértörzs étvágygerjesztő, emésztést serkentő, vértisztító és erősítő hatású teakeverékek igen gyakran alkalmazott alkotó­ részeként szerepel. Fontos likőripari fűszer mind a drog, mind pedig az illóolaja.

A drog főleg emésztést elősegítő, étvágyjavító és szélhajtó készítmények és teakeverékek alkotórésze, de rendelkezik bizonyos nyugtató és görcsoldó hatással is. Szabályozza a gyomorsavtermelést, fokozza a vérkeringést és fürdővízben idegerősítő­ként alkalmazzák A drogot illóolaj, por, csepp formájában gyomorfekélyes betegek kezelésére is javasolják Külsőleg gyógyfürdők és különböző kenőcsök alkotórészeként, önmagában vagy más drogokkal társítva reumás betegek kezelésére használják. Az illóolaj, likőr- és szeszipari termékek alapanyaga. A drog toxikus cisz-izoazaron tartalma miatt nagy mennyiségben gyógyteákban nem alkalmazható.