Kamilla

2015-05-24

Orvosi székfű. Bubulyka, katóka, pipiske. Matricaria chamomilla L. A fészkes virágzat úak (Compositae) családjába tartozó, az ország minden táján megtalálható, nagy tömegekben azonban az Alföldünk szikes legelőin termő, közismert, egyéves növény. Ter­mesztjük is. Gyökere kicsiny, dúsan ágas. Szára 10—40 cm magas, egyenes vagy fel­ emelkedő, merev, elágazó, hengeres, csöves. Levelei szórtak, ülők, hosszú­kás, lándzsás kerületűek, kopaszok, zöldek, az alsók háromszor, a közép­sők kétszer, a felsők egyszer sallangosan szeldeltek, a sallangok fo­ nalasak. Virágfészkei hosszú kocsányokon laza bogokban állnak. A vacok eleinte félgömb alakú, virágzás­kor kúp alakúra megnyúlik, a beiseje üressé válik. A fészkek 12 — 18 nyelves, fehér sugárvirágból és számos, hengeres, sárga korong­ virágból állnak. A sugárvirág nyelves karimája kezdetben fel­álló, majd elálló, később visszahajtott. A virágzat jellemző, kellemes illatú.

Gyűjtés

virágzat: május-szeptember
Az Alföldön április végétől május végéig, más vidékeken június—júliusban is virágzik. A kamillavirág egyik legfontosabb, legkeresettebb gyógynö­vényünk. A Tiszántúlon minden évben nagy tavaszi esemény a kamillavirág gyűjtése; aki csak teheti, részt is vesz ebben a munkában.  A virág akkor alkalmas gyűjtésre, amikor a fészkek korong­ virágai már sárgák, a sugárvirágok (amelyeket „sziromnak” neveznek) pedig már vízszintesen vagy annál valamivel lejjebb állók. Ilyenkor a kamillamező már fehéret mutat s ha a virágok között járunk, cipőnk sárgaporos lesz a ráhullott virágportól. Nem szabad korábban megkezdeni a gyűjtést, amikor a virágzat még fejletlen; viszont késlekedni sem szabad, mert ha a virágzat túlnyílik, amikorra megszárad, széthullik „ellisztesedik”.

Hatóanyag

A drog (Chamomülaefloa) 0,2-0,7% sötétkék színű, 3-5% azulén tartalmú illóolajat, glikozidákat, cseranyagot, keresrű anyagot, növényi savakat, cukrot tartalmaz. A kamillavirág világszerte a legismertebb, gyakori háziszer és a legtöbb állam gyógyszerkönyvében szereplő hivatalos drog. A virgázat 0,4-1,2% illóolajat tartalmaz. Színe kék a kamazuléntől, amely lepárlás alatt képződik a színtelen proazulénekből, amelyek közül legfontosabb a matricin nevű szeszkviterpén lakton. Fontos hatóanyagai továbbá a bisaboloidok, így az 1-alfa-bisabolol, valamint a bisabolol oxidok és az en-indiciko-éter. A nem illékony hatóanyagok közül a legfontosabbak a flavonoidok, például az apigenin, luteolin, patuletin és ezek glikozidjai, a kumarinok és a pektinszerű nyálkaanyagok.

 

Felhasználás

Forrázással készült teája nyugtató, görcsoldó, szélhajtó, gyo­morerősítő, emésztést serkentő, izzasztó, fertőtlenítő, gyomor- és bélbajokat megszüntető hatású. Külsőleg szemborogató, toroköblítő, foghúserősítő. Nem csupán gyógyteaként használják, ha­ nem sokaknak mindennapi italuk is, mert íze kellemes és jó közérzetet nyújt. Gyakori összetevője hólyaghurut, hüvelyhurut, és más gyulladásos eredetű betegségek teakeverékének.