Paprika

2015-06-02
Paprika, Capsicum annuum L

 A burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó, étkezésre és fűszerezésre felhasználható terméséért nálunk is nagyban termesztett, egyéves növény. Hazája Közép-Amerika, ahonnan az 1500-as években hozták Európába. Hozzánk a törökökkel került az 1750-es évek táján. Szegeden és Kalocsa környékén alakult ki a két legnagyobb fűszerpaprika- termelő központunk. A fűszerpaprikát csípős ízű, mérsékeltebben csípős vagy teljesen csípősségmentes változatokban termelik, illetve készítik ki. Így csípősségmentes, csemege-, félédes, rózsa- és csípős (erős) paprikaként kerül forgalomba.

Hatóanyag

A paprika csípősanyaga a 0,1—0,2% kapszaicin, amely a termés válaszfalain levő hólyagocskákban van. A paprika tartal­maz még továbbá A-, B- és C-vitamint, rutint, kapszaicint, illóolajat, zsírosolajat (a magban), színanyagokat stb.

     

    Felhasználás

    Gyógyszerészeti célokra a csípős paprikát használják. Szeszes kivonata bőrvörösítő, illetve hajszálértágító hatású. Reuma elleni bedörzsölőszerekhez és hajvizekhez adják. A kapszaicin az örökítő anyagot (a DNS-t) is védi sok karcinogén (rákkeltő) vegyület károsító hatásától, emellett serkenti a keringést és csillapítja a lázat. Néhány orvos szerint a kapszaicin véd agyomor-, illetve a patkóbélfekélytől is. Gyógyszeralapanyag: serkenti az emésztőnedvek elválasztását, de túladagolva gyulladást okoz. Nyugtató neuropeptidek (enkefalinok és endorfinok) kibocsátására ösztönzi az agyat. A fájdalomérzékelő idegek blokkolására alkalmas gyógyszerkísérletek „alapvegyülete”. Ingerlő hatása miatt könnygáz alapanyagként is hasznosítják.

    Hírek