Fodormenta

2015-05-22

Fodormenta Köményes menta, kerti menta. Mentha crispa L. Az ajakosvirágúak (Lűnatae) családjába tartozó, kétféle fajtaváltozatban termesztett, évelő növény. Az egyik a vízimentának — kisebb értékű — fodros levelű változata (Mentha aquatica var. crispa); a másik pedig a zöldmentának ráncos levelű — értékesebb — változata (Mentha spicata var. erispata). A borsmentához hasonlóan szintén gyökér sarjakról szaporíthatok. A vízimenta-változat növényének szára 30—60 cm hosszú, négyoldalú, egyenes vagy felemelkedő, a csúcsa felé hajladozó, elágazó, szürkén szőrös. Levelei keresztben átellenesen állnak, rövidnyelűek. Lemezük 3—7 cm hosszú, széles tojásdad vagy kerekded, hullámos vagy durván ráncos, hegyes, fűrészes élű, kerek vállú, szőröktől szürkészöld színű. Virágzata álörvökből összetett; szaggatott füzér. A virágok kicsinyek, pártájuk lila színű; júliustól nyílnak.  A zöldmenta-változat növényének szára 30—50 cm hosszú, egyenes, felálló, elágazó, négyoldalú, lila színű, kopasz. A levelek keresztben átellenesen állnak, nyeletlenek. Lemezük tojás alakú vagy lándzsás, sötétzöld színű, csak gyéren szőrös, durván fogazott szélű, ráncos. A virágok a szár végén, álörvökben összetett füzérekben állnak.

Gyűjtés

június-augusztus

Mindkét fajta növénynek a szárakról lefosztott levelei (Menthae crispae folium), valamint a virágzásuk kezdetén learatott föld feletti részeik (MerUhae crispae herba) adják a drogot. Mind a levelek, mind pedig a hajtások kb. 5 : 1 arányban száradnak meg.

Hatóanyag

A drogok kellemes, konyhaköményre emlékeztető ízűek és illatúak. A zöld fodormenta levéldrogja 1—3% (50—70% karvontartalmú) illóolajat, glikozidákat, cseranyagot stb. tartalmaz. A szürke fodormenta drogja hatóanyagokban ennél szegényebb.

Felhasználás

Teáik szélhajtó, étvágyjavító, idegnyugtató, görcsoldó, epeserkentő és üdítő hatásúak. A fodormenta drogokat a likőripar is gyakran alkalmazza. A száras drogokból vízgőzlepárlással elő­ állított illóolajat gyógyszerek, száj- és fogápoló szerek, oukorkák, rágógumik stb. ízesítésére használják. Termesztése mint a borsosmentáé.